Franske fristelser...

Franske makroner er mmmmmmmm.....

Ikke så altfor vanskelig å lage heller, men det tar litt tid.

Jeg forsøkte først en oppskrift jeg fant som var veldig forenklet...vel....det lønnet seg ikke! Her gjelder det å gå for "the good stuff", og ta det fra bunnen av!

Oppskriften jeg brukte ble en liten blanding både fra her og fra der, men ser til slutt slik ut:Du trenger:

1)

225 g mandler

225 g melis

-----------------

2)

90 g eggehvite

55 g sukker

-----------------

3)

0,75 dl vann

225 g sukker

-----------------

4)

90 g eggehvite

------------------

Begynn med å skålde mandlene dagen før ved å helle over kokende vann i to omganger. Når de har ligget i bløt i ca 1,5 t, skal man "poppe" de ut av skallet. Dette er faktisk gøy og ikke så vanskelig for barn å hjelpe til med :-)

Et alternativ dersom du har dårligere tid, er å legge mandlene utover en bakeplate og sette de i ovnen på 50 grader i ca 10 min, forså å slå av ovnen og la dem ligge inni i en drøy time. (Jeg gjorde dette)

Sett stekeovnen på 160 grader. Sett så en stekeplate på den nest nederste rillen.

1) Finmal mandlene og ha i melis. Bland godt. Sikt deretter blandingen slik at evt. store biter ikke blir med. Kjør eventuelt disse på nytt i stavmikseren dersom det er mye igjen.

2) Sørg for at eggehviten er romtemperert. Dersom du har glemt å ta ut eggene til temperering, kan du ha eggehviten i en kopp som du setter i et par minutter i varmt vann. Viktig at de er temperert! 90 g eggehvite tilsvarer ca 3 egg, men vær nøye med målene! Pisk sukker og eggehvite til stiv marengs.

3) Bland vann og sukker i en kjel og kok opp. Kok til sukkerlaken blir litt seig, men ikke brun (kok opp og la det koke skikkelig i noen minutter.)

Hell denne blandingen rask i en tynn stråle ned i marengsmassen, mens du pisker marengsen på høy hastighet. Deretter pisker du ytterligere 5-10 minutter. Marengsen skal da være så stiv at den ikke faller ut dersom du snur bollen på hodet.

4) Vend inn resterende eggehvite for hånd. Vend deretter inn mandel og melis-blandingen.

Nå kan du eventuelt dele opp blandingen i flere deler, forså å farge den med forskjellige konditorfarger.

Det må ganske mye farge til dersom du bruker vanlig konditorfarge. Jeg brukte en farge som er mye mer konsentrert, og som gir mye skarpere og finere farge uten å bruke så mye.Denne fargen koster 55 kr på obs, men bare 1,55 pund HERHell blandingen i en kakesprøyte og bruk en spiss med rundt hull. Lag deretter pletter på størrelse med en drøy 20-krone (mine ble litt store) La det være ca 2 cm mellom hver plett.La dem stå og "tørke" på benken i ca 20 min før du steker dem. (Du skal kunne ta så vidt på dem uten å få marengs på fingeren)

Sett stekebrettet inn i ovnen på den rillen som er over den stekeplaten som står der fra før.

Stek plettene i 10-12 minutter. Du vet at de er ferdige når de løsner fra bakearket. (De er fortsatt litt myke inni når de er varme) La plettene avkjøle seg helt før du setter 2 og 2 sammen med smørkrem i ønsket smak. Varier gjerne smaken på smørkremen etter fargen på plettene. F.eks kan du bruke eple-essens hvis de er grønne, sjokolade hvis de er brune osv. Jeg laget en smørkrem basert på gulerotkakefyll, og moste bringebær som jeg brukte som smaksessens.Det er litt tidkrevende å bake makroner, og det første jeg tenkte når jeg så over benken etter å ha satt første brettet i ovnen var "takk og pris for oppvaskmaskina" :-) Men når du setter deg ned med en kopp kaffe og en makron....

....I say no more!!

6 kommentarer

ewymarie

18.nov.2010 kl.10:39

Takk for tipset! Godt å vite ang. fargen man bruker.

bente

18.nov.2010 kl.10:54

å de var nyyyyyydelige!!!

tror tanken på å starte på dette prosjekte må modnes litt...heheh...d frister, så før jul en gang...;)

Marianne

18.nov.2010 kl.11:16

Jeg syns rett og slett du er rene Martha Stewart, Kirsti!

Jeg endrer offisielt pikenavnet ditt til Kirsti Stewart. Martha kan bare gå og legge seg :-)

... Jeg var forresten innom Åpent Bakeri og kjøpte ferskt brød og kaffe idag. Smaker fortsatt like fortreffelig. Bare så du vet det. Hadde vært fint med en liten førjulstur til Oslo kanskje???

Klem M

Kirsti

18.nov.2010 kl.15:14

Bente: Ikke nøl, smaken og nytelsen når du er ferdig, er så absolutt verdt strevet :-)

Marianne: Haha, tror nok muligens Martha Stewart er et par hakk foran meg...men takk skal du ha ;-) Jeg kjenner at jeg får klump i magen bare av å høre at du har vært innom åpent bakeri....hadde planlagt tur nå i slutten av november, men fikk det ikke til å klaffe med jobb, barnepass osv, så utsetter det til rett utpå nyåret i stedet, og DA, da skal vi på Åpent bakeri og spise amerikanske pannekaker ;-D Ser deg kanskje før jul i Oppdal??

Kristina

18.nov.2010 kl.20:02

Nice:) Herlighet, så flink du er:) Vi har vel nattevakter sammen til uka...hinthint:) Neida, men det så helt herlig ut ja. Jeg har ikke evner til å lage sånt jeg, fikk meg et skudd for baugen da jeg julaften 08 skulle lage Tove (på jobben) sin gudbenådede karamellpudding (får vann i munnen bare jeg skriver dette). Ihvertfall, flaks at jeg hadde en plan b med ferdigkjøpt karamellpudding kan man si... Akk ja.

Kirsti

19.nov.2010 kl.02:44

Kristina: selvfølgelig skal jeg ta med franske makroner til deg :-) Du skal få spise til du spyr...haha! Og du må ikke la et skudd for baugen ødelegge matlagings-moroa for deg :-) Stå på girl!! Neste natt skal vi lage karamellpudding ;.D

Skriv en ny kommentar

Kirsti

Kirsti

30, Trondheim

"Ophelie...en blogg med masse kreativitet, små og store gleder" Mitt ønske er at denne bloggen skal være til glede og inspirasjon for folk flest.

Kategorier

Arkiv

hits