Slitne høstepler...

Min svigermor kom med en pose med epler her om dagen...

...ganske slitne epler....

Her i Trondheim kom kulden og høsten tidlig, noe som, i tillegg til en noe kjølig sommer, førte til at både plommer og epler slet med å bli modne før nattefrosten slo inn... Svigerfaren min plukket derfor ned alle eplene på epletreet deres, og la de utover store fat inne i huset. Der lå de faktisk og modnet helt til nå, og selv om det ikke akkurat ble noen "eteepler" av dem, går det helt fint å bruke dem i matlaging.

Derfor har jeg laget eplechutney i dag :-)

Eplechutney kan brukes som deilig og forfriskende tilbehør til for eksempel ribbe, skinkestek, kalkun, ja til og med til ost og kjeks dersom man lager den litt søt, og litt mindre krydret. Det går veldig greit å hermetisere den, men den kan også fryses.Oppskriften jeg har brukt, er nok til 2 gode porsjoner, og går som følger:

ca 750 g epler (gjerne litt sure)

ca 115 g løk

1,5 fedd hvitløk

en liten rød chili

1,5 dl rosiner

1,5 ts sennepsfrø

0,75 dl eplecidereddik

1,5 dl brunsukker

1 knapp ts salt

1-2 ts finhakket fersk ingefær

1,5 ts karri

 


 

 

Eplene skrelles, fjern kjernehus og del i små biter.

Rens og finhakk løken. (Bruk gjerne løkhakker...)

Finhakk hvitløk, ingefær og chili (fjern frøene i chilien-de skal ikke brukes)

Bland deretter alle ingredienser i en kasserolle. Kok opp blandingen under omrøring. Når det koker, legger du på lokk og lar det stå og småkoke i ca 1 time. Rør av og til.

Mens blandingen koker, kan du koke opp vann i en stor kjele. Når vannet koker, legger du i rene syltetøyglass, og lar dem ligge i vannet under lokk til eplechutneyen er ferdig.

Fyll de "steriliserte" glassene med eplechutney, og ha på lokket med det samme. La dem stå til de er avkjølt, før du setter dem i kjøleskap/kald kjeller.Det er litt jobb med hakking og deling av de forskjellige ingrediensene, men når alt er i kjelen, er jobben så og si gjort!

VELBEKOMME!

 

5 kommentarer

BITCHSTINA ♛

16.nov.2010 kl.20:31

aldri smakt, men hørtes helt herlig ut!

pictureiit

16.nov.2010 kl.20:36

spennende : )

Kirsti

17.nov.2010 kl.09:27

Veldig enkelt, og VELDIG godt :-)

Johanne

17.nov.2010 kl.18:35

Nam! Det så snadder ut:) Er veldig glad i å spise skinke med waldorfsalat i førjulstida. Sikkert godt til skinke ja

Kirsti

17.nov.2010 kl.21:28

Denne varianten er virkelig snadder til blant annet skinke som du skriver! Veldig enkel å lage! Og dersom du fjerner noe av krydderet (karri f.eks...), og gjør den en smule søtere, er den snadder til ost også :-)

Skriv en ny kommentar

Kirsti

Kirsti

30, Trondheim

"Ophelie...en blogg med masse kreativitet, små og store gleder" Mitt ønske er at denne bloggen skal være til glede og inspirasjon for folk flest.

Kategorier

Arkiv

hits