Dagens oppskrift...

Åpent bakeris fantastiske rosinboller...

Mange av dere har sikkert smakt de store og herlige bollene fra "Åpent Bakeri" i Oslo... De er så store som små julekaker, og en hel lunsj i seg selv :-) Vidunderlige spør du meg!
Du finner oppskriften på bollene, og mye mer i denne boka, som "Åpent bakeri" har gitt ut.
De selger den i bokhandler og i bakeriene sine.

img3671
Løp og kjøp....

....og rekker du det ikke idag, skal du få oppskriften her hos meg, men en noe forenklet fremgangsmåte, siden "Åpent Bakeri" er veeeldig omstendelige i sine oppskrifter...og bra er det, for all del!!
Det er bare det, at idag skulle jeg bake sammen med min 3 år gamle datter som var hjemme fra barnehagen, og som dere sikkert skjønner; 3-åringer er ikke veldig tålmodige av seg ;-)
Jeg lover dere, jeg har prøvd både å følge oppskriften slavisk fra boka, og den litt lettere varianten idag, og jeg synes jammen meg de ble like gode jeg :-D

Det du trenger er:
6 dl melk (jeg bruker lett-melk)
1 kg hvetemel
150 g sukker
3 ts havsalt (som jeg finknuste)
3 ts kardemomme
50 g gjær (fersk!)
1 egg
150 g smør
egg til pensling

Bland alt det tørre i en bolle, og "grav en grop" i midten. Deretter smelter du smør i en kasserolle. Når smøret er smeltet, heller du i melk, og du får ca perfekt temperatur til å ha i gjæren. Rør til sist inn egget. Dersom du vil ha rosinboller, er det lurt å legge ca 2-300 g rosiner i bløt over natten. Hell av vannet, og ha de i det våte. Alt helles så i "gropen" i melet, og røres sammen. Jeg pleier å holde av endel av melet i en skål, til å spe med underveis, for jeg synes jeg får en glattere deig da. Nå skal vel, og bør vel deigen heve en times tid....personlig må jeg innrømme at jeg ofte skipper denne hevingen, og går rett på å bake ut bollene istedet...
Form så store (eller små..) boller du vil, og legg dem til etterheving på et brett i ca 20-30 min.img3662
mmmm....nydelig hva??
Den fineste bollen, øverst i høyre hjørne har datteren min laget :-)

Pensle bollene med egg, før du steker dem midt i ovnen på 225 grader i ca 10 min, til de har en gyllen farge. Jeg bruker alltid varmluft på gjærbakst. Boller skal være godt stekt under når de er ferdige!


Og her er resultatet...mmmm....klikk på bildet for å se nærmere...


Lykke til!

3 kommentarer

Prinsesse Pernille

03.nov.2009 kl.16:58

Oi:D De så kjempegode ut! Ingenting er så godt som fersk gjærbakst, spør du meg:)

Barbro

03.nov.2009 kl.18:44

Det ser deilig ut! :)

Rannveig

04.nov.2009 kl.11:01

Du kan friste du!

Skriv en ny kommentar

Kirsti

Kirsti

30, Trondheim

"Ophelie...en blogg med masse kreativitet, små og store gleder" Mitt ønske er at denne bloggen skal være til glede og inspirasjon for folk flest.

Kategorier

Arkiv

hits